eSport Danmark logo

eSport Danmark: Hvem er de?

Mange kender ikke til den danske paraplyorganisation eSport Danmark, trods at de kom til for lang tid siden. Vi har taget et kig på hvem de rent faktisk er, og måske kan du bruge den til at finde ud af om det kunne være noget for dig.

eSport Danmark er som nævnt ovenover en paraplyorganisation som har DBU som et forbillede. Målet er at udbrede eSporten i Danmark som skal ske ved flere aktiviteter – Heriblandt et Danmarksmesterskab i form af en liga og en pokalturnering i form af et cup.

Skal eSport Danmark vokse og blive en stor faktor i dansk eSport kræver det at der bliver oprettet flere klubber som melder sig ind i eSport Danmark. Det er et hårdt job, og de fleste lukker ned som i også vil finde ud af længere nede i artiklen. Kunne du dog tænkte dig at lave din egen klub kan du finde tre guides her:

Lav din egen klub – Part 1

Lav din egen klub: Aktiviteter

Sådan sikrer du din klubs overlevelse

Historietimen

Selve forbundet blev stiftet d. 8 november i 2007. 10 klubber kom med til det stiftende generalforsamling, men kun 8 valgte at tilslutte sig eSport Danmark på daværende tidspunkt. De 8 foreninger der blev en del af samarbejdet var:

Gentofte eSport, Roskilde eSport, Foreningen eSport København, Kolding eSport, Slagelse eSport, Århus eSport, Holstebro eSport og Skanderborg eSport.

Søger man nu på de fleste vil man hurtig finde ud af at det kun er Roskilde eSport som stadig lever på nuværende tidspunkt. Man prøvede dog igen tilbage i 2012 at starte eSport København op, hvor det var ildsjælen Kasper ‘TMA‘ Nielsen som skulle stå for ansvaret. Undertegnet kunne dog efterfølgende ikke finde flere informationer om det, og jeg antager derfor at det hurtigt gik ned igen.

Dengang fik de også spørgsmålet om hvad de kunne bruge eSportDanmark til af xplayn.com. Hertil svarede Kasper:

“Da foreningen med den gamle bestyrelse ikke har været aktive i arbejdet med foreningen, er vi, den nye bestyrelse, igang med opstarts fasen. Under opstarts fasen og reetableringen af foreningen, vil vi kunne bruge ESD som sparrings partner i forhold til nye idéer og tiltag vi måtte have, men også som konsulent i forhold til hvordan vi foreningen til at køre på skinner nu, såvel som i fremtiden.

Mere konkret vil eSport Danmark kunne bistå os i arbejdet med mulige samarbejdspartnerere, formidling af nyheder som også ville have relevans for andre end eSport Københavns medlemmer og nyheds læsere, mm.”

Der bliver stadig prøvet at starte en forening i København. D. 26 februar slog formanden Jens Ringdal følgende op i eSport Danmarks facebookgruppe:

“Er der nogen i eller omkring København, der er interesserede i at være med til opstart af eSports forening med eget klubhus i København? Der er pt. dialog med Københavns Kommune herom.”

Til trods for at flere og flere foreninger er gået fra hinanden eller lukket ned grunden diverse, er flere også kommet til. Dette vil vi komme ind på senere.

LÆS OGSÅ: eSport i Danmark: Roughnex

Udviklingen blomstrede efterfølgende, og i 2008 kunne de melde at de netop havde indgået i et stort internationalt samarbejde med en række andre lande. Det første skridt for den nye organisation blev at afholde en fælles turnering – Et form for VM hvis man kan kalde det det. Som en sidenote, så holdte de også sådan en turnering får ikke så lang tid siden, hvor Danmark deltog i spillet League of Legends.

Vi røg i den turnering på en fjerdeplads efter at være røget ud til Spanien. Selv udtalte formanden Jens Ringdal følgende om det dengang nye samarbejde:

“Jeg er utrolig stolt over at Danmark er blandt de stiftende medlemmer af IeSF (International e-Sport Federation). Det giver en stor mulighed for at påvirke udviklingen af den internationale e-sport og også styrke sporten i Danmark”

De andre lande der blev en del af det nye samarbejde var: Sydkorea, Vietnam, Taiwan, Østrig, Tyskland, Holland, Belgien og Schweiz.

Kolde fakta om eSportDanmark

Du kan nemt finde eSportDanmark på de sociale sider. Enten ved deres facebookside, via deres facebookgruppe – Hvor der i øvrigt er en række interessante debatter i ny og næ, eller via deres hjemmeside.

Formanden for eSportDanmark er Jens Ringdal – Han er i øvrigt også formanden for den lokale eSportsforening i Roskilde, Roskilde eSport. Næstformanden er, ifølge mine kilder, Niels Thornberg, formanden i den inaktive forening Gentofte eSport.

Der er i øjeblikket 5 aktive foreninger i eSport Danmark. Det er hhv. Silkeborg eSport, Roskilde eSport, Ballerup eSport, Ikast-Brande eSport og Hillerød eSport. Derudover er der 2 inaktive foreninger i form af Gentofte eSport og Viborg eSport. Til sidst har der været 10 foreninger som igen er blevet lukket ned.

Det koster 75.- for et års medlemskab i ESD – Er du med i en forening vil det koste din klub 40.- medmindre der er andet aftalt mellem din klub og ESD. Det er muligt for din klub at blive medlem via. et kompensation. Dette betyder at i kan få dækket jeres medlemskab af ESD. eSporten i Danmark er fattig, så dette er et rigtig godt tiltag fra ESDs side. Gør brug af det!

Det er endda nemt at melde sig i en klub. tag kontakt til den forening der tiltrækker dig mest – De fleste tilbyder online sessioner hvilket indebærer at du kan sidde hjemme i Aalborg og spille i fx. Silkeborg eSport.

LÆS OGSÅ: eSport i Danmark: eSport Fyn

Formanden for Silkeborg eSport var tidligere formand for Herlev Tigers – En nu lukket forening. Han skiftede forening efter at han flyttede.

De søger altid nye ildsjæle til at starte foreninger op – Har du en interesse i dette, så meld dig frisk nu!

eSport Danmark har et formå der skal sikre konkurrenceaktivitet. Det er derfor nedskrevet i deres vedtægter at de skal lave et Danmarksmesterskab i form af en liga, og en pokalturnering i form af et cup.

Selv har Jens Ringdal udtalt følgende til en artikel på xplayn.com:

“Formålet med eSport Danmark er blandt andet at være med til at udbrede kendskabet til computerspil og eSport i Danmark. Vi arbejder også målrettet overfor politikere såvel som øvrige interesseorganisationer i håbet om, at vi over tid opnår anerkendelse, og dermed også får økonomi til at have et sekretariat, samt være i stand til at sende landshold til turneringer.”

eSport Danmark har mødt hård kritik

eSport Danmark har gennem tiderne været mere eller mindre under hård kritik fra de fleste punkter. Der er kommet mange forskellige udtalelser fra almindelige mennesker, såsom denne:

“Hvis jeg havde tid og indflydelse ville mit første projekt være at sørge for den mand aldrig fik noget at have sagt i dansk esport igen.”

Udtalelser som muligvis besværliggjort arbejdet for de frivillige sjæle i eSport Danmark på flere punkter. Det kan ligeledes have en demotiverende effekt for de flere forskellige formænd i foreningerne, da de indirekte kan ramme dem.

Kritikken som eSport Danmark oftest møder er især at de har en manglende forståelse for fællesskabets behov og et stort troværdighedsproblem pga. tidligere arrangementer som angiveligt skulle have kørt uheldigt.

Lizzard, en af de øverste mænd i xplayn.com har ligeledes udtalt et problem han ser i eSport Danmark – Han udtalte dette i denne nyhed:

“Jeg kan pt. ikke identificere mig med eSport Danmark og så vidt jeg forstår, skal jeg være medlem af en fysisk klub med +20 medlemmer og vælges som repræsentant for denne for at få stemmeret i ESD. Det er nok bureaukratiet i det der, der holder mig tilbage :)”

I vores interviewserie med de forskellige foreningsledere har vi også spurgt ind til eSport Danmark, hvor ejeren af Roughnex beskrev at han ikke vidste hvad eSport Danmark overhovedet kan tilbyde hans klub.

“Jeg er pt slet ikke klar over om de tilbyder noget…”

LÆS OGSÅ: DIFs årsmøde er slut

Kritikken er endeløs og for at artiklen ikke er blevet for lang vil jeg ikke komme mere ind på dette. Det er dog vigtigt at nævne, og er du interesseret i at læse mere kritik om eSport Danmark er der altid en mulighed at søge på nettet. Viser der sig at være en stor interesse for at vide mere om dette vil vi bringe en nyhed om dette.

Hvad bringer fremtiden?

Til sidste repræsentantskabsmøde præsenterede den gamle bestyrelse en version 3.0 af eSport Danmark. Her foreslog man en ændring af organisationsstrukturen i ESD. Tidligere har de altid haft fokus på fysiske foreninger med lokaler og diverse. eSport Danmark vil ændre sig i en bredere sammenhæng hvor de gerne vil gøre det muligt at fange spilleren derhjemme også.

Der kan gives en masse ris og ros til dette, alt i alt er mentaliteten sådan at folk for det meste spiller hjemmefra, derfor kan det være et vigtigt valg i forbindelse med nye medlemmer.

Læs det vigtigste af pressemeddelelsen her:

“Fremtiden for eSport i Danmark:

En af vores fornemmeste opgaver i eSport Danmark er derfor at få medlemmer, så vi sammen kan løfte eSporten til nye højder. Tænk sig et fremtidens Danmark med en national eSports arena, eSports centre og TV transmitterede kampe fra den nationale liga.

Jo flere medlemmer des større mulighed for at søge og modtage offentlige støttemidler. Støtte som kan bruges til initiativer for medlemmerne. Det kan være alt fra støtte til udlån af computere og servere, bustransport til danske eller udenlandske LANs, juridisk bistand til kontrakter, hjælp til opstart af forening, organisering af bootcamp mv.

Mulighederne er mange med et bredt samarbejde.I de kommende måneder vil en udvidet bestyrelse på 11 personer arbejde med at videreudvikle “eSport Danmark 3.0” med henblik på implementering i løbet af efteråret 2014. Her vil eSport Danmark med bistand fra DIF præsentere et nyt sæt vedtægter til godkendelse på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde, hvor der også skal vælges en ny bestyrelse.

Bestyrelsen i eSport Danmark indbyder alle til at sparke ind med forslag og idéer til, hvordan vi kan gøre eSport Danmark endnu bedre. Vi ønsker allerede nu at opstarte aktiviteter for spillerne, og i den forbindelse er der brug for folk til at løse opgaverne. Så skriv til os, hvis du brænder for at være med.

Kontakt:

Email: info@esportdanmark.dk
Facebook: Send os en besked her på siden.
www.eSportDanmark.dk

Kunne du tænke dig at vide mere om eSportDanmark kan du frit tage kontakt til dem. Vi håber at denne artikel har givet dig et godt indblik i hvem eSportDanmark er.