Gaming skærm guide (2024) – Find den rigtige gamer skærm

Vi har samlet en komplet guide til dig, så du kan finde den helt rette skærm til gaming. At finde den helt rette skærm er vigtigt for mange gamere, og en god skærm kan være afgørende for, om du lige fik det sidste kill i dit squad, der sikrede jer titlen som Champions.

Men hvornår er refresh rate vigtig? Hvad med skærmens responstid? Er hertz (hz) også vigtig? Vil du have en curved eller flad skærm? Hvad med skærmens størrelse? Bør jeg prioritere et IPS-panel? Dit valg af gamer skærm kommer i sidste ende an på, hvad du skal bruge skærmen til. Derfor afhænger dit valg også af de ting, du finder mest vigtige.
I denne guide giver vi dig den bedste oversigt over de elementer og funktioner, du bør overveje inden du vælger din næste gamer skærm.

HP X27 FHD

HP har med deres X27 FHD gaming skærm forsøgt, at omdefinere gaming med høj opløsning ved IPS-teknologi, ultra hurtig svartid på 1 ms, AMD FreeSync Premium og et væld af farver. Alt dette er med til, at give dig den bedste spil oplevelse og gøre dine timer foran skærmen så behagelige som muligt.

Specifikationer

 • Skærmdiagonal: 27″
 • Skærmopløsning: FHD 1920 x 1080
 • Formatforhold: 16:9
 • Responstid: 1 ms
 • Adaptive-Sync teknologi: AMD FreeSync Premium
 • Konsol kompatibel
 • Dimensioner (H x B x D): 36,63 x 61,35 x 5,05

Reducering af blåt lys

HÅ X27 er Eyesafe certificeret og det betyder, at gaming skærmen opfylder TÜV-krav til lavt blåt lys såvel som Eyesafe standarderne vedrørende beskyttelse af brugerens øjne mod blåt lys.

Intelligent software

Gamer skærmen X27 fra HP giver med sine 165 Hz, en svartid på 1 ms og AMD FreeSync et knivskarpt og levende billede. De glidende bevægelser i billedet er også med til at gøre dine timer foran skærmen mere behagelige for dine øjne.

Legion Y27-30 27″

Tag dit gameplay til nye højder med Legion Y 27-30 fra Lenovo. Skærmens In-Plane Switching-panel gør hver eneste betragtningsvinkel perfekt. En ekstrem 180 Hz opdateringshastighed eliminerer hakken og ghosting, så du aldrig går glip af en mulighed for sejr, mens den hurtige MPRT-svartid på 0,5 ms eliminerer stribedannelse, så du altid er den første, der rammer plet.

Specifikationer

 • Skærmdiagonal: 27″
 • Skærmopløsning: 1920 x 1080
 • Formatforhold: 16:9
 • Responstid: 0,5 ms
 • Adaptive-Sync teknologi: AMD FreeSync Premium
 • Indbygget USB 3.2 Gen
 • In-Plane Switching panel
 • Dimensioner (H x B x D): 36,59 x 61,37 x 6,1

Blå lys reducering

HDR10 leverer flotte, livagtige farver. Legion Y27-30 har indbygget teknologi til naturlig dæmpning af blåt lys, der reducerer skadelige emissioner fra blåt lys for at holde dine øjne friske og klar til gaming-action ud på de lange timer.

Intelligent software

Lenovo Artery Software optimerer din oplevelse med en række intelligente funktioner. Legion Y27-30-skærmen er baseret på banebrydende teknologier og innovative spilværktøjer, så du tydeligt kan se sejren fra din synsvinkel.

LG 27″ UltraGear

Denne skærm understøtter et bredt farvespektrum, 98% af DCI-P3-farveskalaen og visning af high fidelity-farver til gengivelse med HDR10, hvilket gør det muligt at få en realistisk visuel fordybelse. Uanset slagmarken kan det hjælpe spillere med at se de dramatiske farver, som spiludviklerne havde til hensigt.

Specifikationer

 • Skærmdiagonal: 27″
 • Skærmopløsning: 2560 x 1440
 • Formatforhold: 16:9
 • Responstid: 1 ms
 • Adaptive-Sync teknologi: AMD FreeSync Premium / NVIDIA G-Sync
 • Indbygget USB 3 hub
 • Nano IPS panel
 • Dimensioner (H x B x D): 36,48 x 61,42 x 5,17

G-Sync og AMD FreeSync

27GP83B-skærmen er testet af NVIDIA og officielt verificeret til kompatibilitet med G-SYNC®, hvilket minimerer skærmrivning og hakken, så spiloplevelsen bliver hurtigere.
Med FreeSync™Premium-teknologi kan gamerne opleve fejlfri, flydende bevægelse med høj opløsning i hurtige spil. Det reducerer praktisk talt skærmrivning og hakken.

Fluid Gaming Motion

En ultrahurtig hastighed på 165 Hz giver gameren mulighed for at se næste billede hurtigere og gør visningen af billedet mere jævn. Gamerne kan reagere hurtigere over for modstanderne, og de kan hurtigere tage sigte.
Spillere kan vælge Gamer, FPS eller RTS-tilstand og tilpasse deres oplevelse. Indstillingerne kan justeres og optimeres til enhver form for spil.

Dell 24" G2422HS

Bygget til meget høj responsiv gaming

Spil optimalt med en svartid på 1 ms, som eliminerer bevægelsessløring og en opdateringshastighed på 165 Hz for hurtigere reaktionstider. Dertil en indbygget AMD FreeSync™ Premium og NVIDIA G-Sync Compatible, der sikrer flydende gameplay uden at billedet hakker.

Dell G2422HS features

 • Skærmdiagonal: 23,8″
 • Skærmopløsning: 1920 x 1080
 • Formatforhold: 16:9
 • Responstid: 1 ms
 • Adaptive-Sync teknologi: AMD FreeSync Premium / NVIDIA G-Sync Compatible
 • Skærmbelægning: Anti-glare 3H hardness
 • 2 x HDMI, DisplayPort 1.2, Audio Line
 • Dimensioner (H x B x D): 35,16 x 53,78 x 18,94

Detaljeret grafik

En 23,8″ FHD-skærm med en opløsning på 1920 x 1080 giver dig en krystalklar og detaljeret gaming-oplevelse. Desuden opretholder hurtig IPS-panelteknologi, der understøtter 99 % sRGB, imponerende klarhed og ensartede farver fra alle vinkler, så du kan forblive helt opslugt af spillet.

Kompatibel med de nyeste og bedste konsoller

Denne skærm har stilfuld udvendig ventilation, der holder den afkølet og et stativ, der kan justeres i højden. Den omfatter også lettilgængelige OSD-joystick og genvejsknapper, herunder tre foruddefinerede profiler, der kan tilpasses.

Ingen detaljer er for små

En opsætning med flere skærme samt smalle tresidede rammer, der giver et problemfrit ekspansivt spillefelt, der lader dig se de mindste detaljer større og bedre.

Spil hele dagen

Med udvendige ventiler i et dristigt gamificeret design, tilføjer G2422HS-gamingskærmen stil til din gamingopsætning og forbedrer varmespredning, så du kan spille uafbrudt i mange timer.

ASUS TUF Gaming VG279Q1A

ASUS TUF Gaming VG279Q1A er en 23″ Full HD gamer skærm, med en refresh rate helt op til 165 Hz og en responstid på 1 ms. Den er designet til high end gameren og har derfor masser af fede funktion til brug in-game og for at skabe et overblik efter kampen, sådan at du kan gense og lære af dine spil.

ASUS TUF VG279Q1A features

 • Skærmdiagonal: 27″
 • Skærmopløsning: 1920 x 1080
 • Formatforhold: 16:9
 • Responstid: 1 ms (MPRT)
 • Opdatering: Op til 165Hz
 • Adaptive-Sync teknologi: AMD FreeSync Premium
 • Skærmbelægning: Blændfri
 • LED Bagbelysning
 • Dimensioner med stander (H x B x D):
  53,365 x 61,409 x 21,379

Hvad skal din gamer skærm primært bruges til?

Før du læser denne guide igennem, er det vigtigt, at du tager stilling til spørgsmålet ”Hvad skal jeg bruge skærmen til?”.

Er formålet med skærmen til gaming, men også til almindelig brug, kan det være svært at vælge, hvad man skal prioritere. Skal du prioritere refresh rates eller farve nøjagtighed? Hvor vigtig er responstid? Få svarene i denne artikel.

Størrelse

Skærmens størrelse afhænger helt og aldeles af dine egne præferencer. Det er derfor individuelt, hvad den foretrukne computerskærms størrelse er.

Overordnet er det vigtigt, at du kan bevare overblikket på din skærm. Bliver din skærm for stor, og du mister overblikket, går det ud over din spiloplevelse.

Der findes forskellige størrelse på computerskærme til gamere, og størrelserne varierer mellem 20 og 32 tommer. Du kan med fordel vælge en skærm, der er mellem 24 og 27 tommer, da disse størrelser er optimale for de fleste spil typer.

Du kan også få curved (kurvet) skærme, som er ideelle for MMO, RPG eller Open World-spil. Læs mere om curved skærme længere nede i artiklen.

Design og andre funktioner

Selvom det vigtigste er indholdet i din skærm, så ville vi lyve, hvis vi sagde designet ikke var vigtigt. For det er det. Det er det, du skal kigge på, og hvis du ikke er glad for designet på dit set-up, forringer det din samlede spiloplevelse. Du kan tilpasse dit set-up i en sådan grad, at det er endnu vigtigere i dag for computerudstyr at være tilpasningsdygtigt.

Til nogle computerskærme kan du få en hæve/skænke fod, der gør det muligt for dig at tilpasse din skærm til din højde og til hvordan du sidder.

Andre computere har indbyggede højtalere, der gør, at du ikke skal investere i separate højtalere, og imens står de ikke og fylder på dit bord. Du er også fri for at have endnu flere ledninger over det hele.

Pris

Hvilke funktioner og hvilken type skærm du i sidste ende vælger, kommer an på 2 ting: 1) dine præferencer og 2) dit rådighedsbeløb. Samtidig har mærket du vælger også indflydelse på, hvor meget du skal give for en gamer skærm.

Kort sagt er det prisen (og dit behov), der afgør, hvor god en skærm du har råd til. Har du i forvejen et godt set-up, eller har du planer om at investere i ét, kan en god skærm gøre hele forskellen for en unik spiloplevelse.

Det kommer samtidig også an på, hvad du skal bruge skærmen til. Skal du både bruge den til konsol og PC, eller skal du kun bruge skærmen til PC? Spiller du for det meste FPS-spil eller MMO, RPG, Open World-spil? Overvej, hvad der er vigtigst for dig, og hvilke elementer, du kan gå på kompromis med, hvis du ikke vil bruge alle dine penge, du har til rådighed, på en ny gamer skærm.

Responstid

Til gameren er responstid meget vigtigt. Jo lavere responstid, jo mindre sløret bliver dit billede. Responstid fortæller netop noget om, hvor hurtig din skærm er til at opdatere de handlinger, du foretager dig.

Bruger du meget af din tid på at spille FPS-spil, anbefales det, at du finder en skærm med den laveste responstid. Med en lav responstid har du en fordel: du kan nemlig nå at lokalisere og eliminere din fjender, før fjenden får ram på dig.

Spiller du ikke FPS-spil, men i stedet MMORPG, MMO, Open World eller RPG-spil, er kvaliteten af billedet og paneltypen oftest vigtigere end responstid. Men sigt efter som minimum 7 ms.

Til FPS-spil anbefales en responstid på 1 ms eller derunder, fordi du i disse spil konstant laver hurtige bevægelser, er det vigtigt at billedet på skærmen også opdateres med det samme. Responstid kan derfor være altafgørende for dit spil. So, choose wisely.

SkærmOpløsning

Generelt gælder det, at jo højere skærmopløsning, desto bedre billede kvalitet får du.

Det er skærmens opløsning der fortæller noget om, hvor mange pixels (px), der er i skærmen. Hvilken opløsning du vælger, afhænger af hvor skarpt et billede du ønsker og hvilke typer af spil, du spiller. For mange gamere, er skærmopløsningen vigtig. Den bestemmer nemlig, hvor skarpt et billede din skærm viser. Dog kræver en høj skærmopløsning også et grafikkort, der kan trække det. Hvis du ikke er på udkig efter en ny computer, kan det være en fordel at have in mente, hvor kraftigt dit grafikkort er. Samtidig skal du gøre op med dig selv, om skærmopløsning er vigtig for dig, da det ikke er alle typer spil, hvor skærmopløsningen er nødvendig for at få den bedste spiloplevelse. Der findes FHD, 2K, QHD og 4K skærme, som vi hver især gennemgår her.

Full HD – en god standard løsning for dig, der spiller FPS spil

Vælger du en Full HD (FHD) skærm, får du en opløsning på 1920 x 1080 px. Dette er et klassisk valg blandt gamere, da denne skærm har en høj opløsning, som kan bruges til stort set alle spil. Især i first-person shooter (FPS) spil er skærmopløsning mindre relevant – her skal du i stedet fokusere på refresh rate (hz) og responstid (ms).

1440p skærm – til dig der ønsker et skarpt billede

2K skærme, eller 1440p, har en opløsning på 2560 x 1440 px. 1440p skærme til gaming er relevant for dig, der ønsker at have flere forskellige programmer åbne, eller hvis du gerne vil bruge 2 skærme til gaming. Det kræver dog, at din computer er stærk nok til at trække det. Hvis du spiller MMO, MMORPG, RPG eller Open World spil er skærmopløsningen i højere grad vigtig. I disse spil er et skarpt billede essentielt for din samlede spiloplevelse.

4K – den ultimative spiloplevelse (lige nu)

Du har måske hørt om gamere, der bruger 4K skærme. Med en opløsning på 3840 x 2160 px kan du spille spil, der er designet til 4K. Du kan dog ikke regne med, at alle spil kan spilles på fuld 4K grafik, da det kræver meget af din computer. Men har du en badass computer, er det intet problem. For dig der spiller MMO, MMORPG, RPG eller Open World spil, er 4K, lige som 2K, en god valgmulighed. Med en bedre skærmopløsning, og hermed et skarpere billede, kan du fordybe dig i dit favoritspil med det mest enestående, skarpe billede, som 4K gaming skærme på markedet kan tilbyde lige nu.

Der er sågar udviklet 8K skærme, men det er de færreste computere, der er kraftfulde nok til at imødekomme 8K på nuværende tidspunkt.

Refresh rates: Hertz (Hz)

Refresh rates måles i hertz (hz), der siger noget om antallet af gange din skærm opdaterer billedet med den nyeste information pr. sekund. Jo højere tallet er, jo bedre og mere jævnt billede får du på din skærm. Med høj hertz (hz) slipper du for at få et ujævnt billede, og din spiloplevelse bliver væsentligt forbedret.

Generelt er hertz (hz) vigtigt, hvis du skal bruge din skærm til gaming. Hertz er især vigtigt for gamere, der spiller FPS spil. Her er det nemlig vigtigt, at din computerskærm hurtigt opdaterer billedet med den nyeste information. Vælg derfor altid en skærm med mindst 75hz, der har den laveste respons tid.

Paneltype: TN, VA eller IPS?

Hvad betyder paneltype? Det er én af de ting, mange typisk overser, når de skal vælge gamer skærm. Paneltype betyder kort sagt, hvilken type skærm du vælger. Der findes tre forskellige skærme med LCD-teknologi: 1) Twisted nematic (TN), 2) Vertical alignment (VA) og 3) In-plane switching (IPS).

TN – udmærket panel til billige penge

En skærm med et TN-panel er ofte relativt billige, sammenlignet med de andre paneltyper. Udover den fordel, at TN-panelet er billigt, er refresh raten (hz) typisk høj og responstiden (ms) er typisk lav. Det betyder, at du får en skærm, der er ideal til FPS-spil, hvor en høj refresh rate og en lav responstid er essentiel for dit gameplay.

Dog skal du være opmærksom på, at panelets største ulemper er, at billedkvaliteten er relativt lav på grund af den begrænsede farvedybde, og skærmen kan ses kun ses, hvis du sidder lige foran skærmen. Kigger du på skærmen fra en anden vinkel, bliver kontrasterne og farverne sværere og dårligere at se. Grafikken i din skærm er derfor forringet sammenlignet med de andre panel-typer.

Du får altså en udmærket skærm med et TN-panel. Foretrækker du en skærm, der inkluderer elementer med et højt kontrast- og farveniveau, bør du overveje, om VA- eller IPS-paneler kunne forbedre din samlede spiloplevelse.

VA

VA-panelet har en god billedkvalitet og en bedre synsvinkel end TN-panelet. Med VA-panelet opnår du en høj billedkvalitet og en bred synsvinkel. Panelet har typisk den bedste kontrast og giver det bedste dybde i billedet, og VA-panelet giver derfor den bedste billedkvalitet blandt LCD-panelerne. På grund af dette, ses teknologien i VA-panelet også ofte i de nyere Tv-skærme.

Dog har panelet typisk den længste respons tid sammenlignet med de to andre LCD-paneler, som gør VA-panelet mindre relevant for dig, som gamer.

IPS

IPS-panelet er uden tvivl det panel, der tilbyder den bedste farvekvalitet, på grund af farvedybden, og har den bedste synsvinkel af alle LCD-paneler. Dog er prisen også derefter. Spiller du MMO, RPG, MMORPG og/eller Open World-spil, er IPS-panelet ideelt for dig, da dette tilbyder den bedste visning.

Udover en relativt høj pris, har IPS-panelet en lavere refresh rate (hz). Responstiden er langsommere end TN-panelet, men dog stadig hurtigere end VA-panelet.

 

Vi har lavet tabellen nedenfor, der giver en oversigt over de vigtigste elementer, du bør overveje inden du vælger computerskærm:

G-Sync vs. FreeSync

G-Sync og FreeSync har begge den fordel, at de er udviklet til at fjerne screen tearing og hakken i dit spil. Med G-Sync og FreeSync kan du derfor få en glidende overgang mellem de opdaterede billeder på din skærm. Det er især FPS-spil, der drager fordel af denne teknologi, hvor hurtige bevægelser sker konstant.

Før du læser videre, er det vigtigt, at du gør op med dig selv, om du føler, du har et behov for G-Sync eller FreeSync. Har du allerede brugt flere tusinde kroner på det ultimative grafikkort, giver svaret sig selv. Hvis ikke, bør du overveje, om pengene er bedre brugt andetsteds.

G-Sync

G-Sync teknologien er udviklet af Nvidia, og det er derfor kun Nividias egne grafikkort, det er muligt at bruge G-Sync til. G-Sync teknologien opererer med 30hz refresh rates helt op til skærmens maksimale hertz (hz). Prisen er relativt høj, men G-Sync tilbyder en mere stabil og konsekvent spiloplevelse end FreeSync, der har vist sig ikke at være lige så pålidelig som G-Sync.

FreeSync

FreeSync er udviklet af producenten AMD, der kun er kompatibel med producentens egne grafikkort. Prisen er lavere end G-Sync, hvilket også gør teknologien mere eftertragtet end G-Sync.

Curved vs. ikke-curved computerskærme

Lige som der på markedet findes curved Smart TV, kan du også få curved computerskærme til gaming. Men skal du vælge en curved gamer skærm?

Curved skærme skal eftersignede forbedre din spiloplevelse, og gøre denne mere behagelig på grund af skærmens brede synsfelt, som skulle mindske spændinger. Samtidig bliver din spiloplevelse mere livagtig, da du med en curved skærm kan leve dig mere ind i dine spil.

Dog har curved skærme den ulempe, at de kan give genskær fra lys, der på grund af skærmens form, kommer fra flere vinkler. Hvis du beslutter dig for, at du vil have en curved skærm, skal du justere, hvor tæt eller langt fra du sidder fra skærmen. Det er mest optimalt at sidde under 1 meter fra en curved skærm for at få den bedste spiloplevelse. Samtidig har størrelsen af skærmen indflydelse på din spiloplevelse, og skærmen bør være mindst 30 tommer, for at få den bedste oplevelse.

Spiller du FPS-spil er en ikke-cruved, eller flad skærm, at foretrække, fordi det kan være svært at bevare overblikket. Spiller du derimod meget MMO, RPG, MMORPG eller Open World-spil, kan en curved skærm muligvis give dig en mere indlevende spiloplevelse. Hvorvidt du skal vælge en curved skærm afhænger også af dine egne præferencer. I nogle butikker har du mulighed for at prøve at sidde foran en curved skærm. Så prøv dig frem.

HDMI vs. DisplayPort

Har du både HDMI og DisplayPort i din skærm og grafik kort, er du måske i tvivl om, hvilken indgang du bør vælge?

Teknologien bag HDMI tilbyder på nuværende tidspunkt den bedste, maksimale skærmopløsning. Det kræver dog noget af dit set-up, hvis du har til hensigt at nå det maksimale udbytte af HDMI-indgangen. Samtidig afhænger det, af de spil, du spiller. HDMI understøtter samtidig FreeSync. Spiller du professionelt, og har det bedste af det bedste gamerudstyr, er HDMI mest relevant for dig.

For den typiske gamer, med et middelmådigt set-up, kan det derimod give mere mening for dig at vælge DisplayPort. Spiller du f.eks. med flere skærme, kan DisplayPort være dit mest naturlige valg. Du kan nemlig ”splitte” en DisplayPort, og det er godt for dig, der har en skærm, der har en DisplayPort udgang i sin skærm.

Til hverdagsbrug er forskellen mellem de to porte lille, og du vil formegentlig opnå det samme resultat. Har du dog et set-up med FreeSync, bør valget falde på HDMI. Det samme gælder, hvis du har set-up’et til at høste fordelene af HDMI-porten.

 

PC Skærm til PS4 og XBox

Leder du efter en computerskærm til gaming på både PC og Xbox, anbefales det, at størrelsen på skærmen ikke er større end 32 tommer. På grund af, at du ved PS4 og Xbox er begrænset til 1080p, vil en større skærm forværre og udviske billedet.

Til konsol bør du overveje et VA- eller IPS-panel, da disse giver dig den bedste billedkvalitet. Overvej også, hvorvidt skærmen skal være curved eller ej, da en curved skærm kan give dig større indlevelse i spillet. HDR er også værd at tage i betragtning, da HDR giver mere levende farver, større kontrast og et mere realistisk billede, som kan forbedre din spiloplevelse. En skærm, hvor højtalerne er indbygget kan være godt for dig, der ønsker at bruge din skærm til konsol. Du behøver derfor ikke flytte rundt på dine højtalere, hver gang du skal skifte mellem konsol og PC.