Med alle de forskellige udbydere og producenter af VR gear og software kan det være svært at finde ud af hvor du som kunde skal begynde. Lad os se om vi kan hjælpe dig lidt på vej.
År 2016 ser ud til at blive det mest intense år for producenter og udbydere af VR materiale. Derudover så er de folk som mener at VR bliver en ting som bliver implementeret i det meste af det nye software, helt oppe at køre over alle de nyheder som året vil bringe.
Året 2016 bliver samtidig året hvor vi ser om brandet VR kan opretholde hypen, eller om det falder til jorden som et vådt handklæde.
I denne artikel vil jeg prøve at sætte fokus på nogle af de produkter som, indtil videre, er blevet introduceret, og som vil udkomme i år 2016. Det vil blive i forskellige prisklasser, det skal dog indskydes at VR generelt er en af de dyrere hobbyer man kan have.
Først skal vi lige kortlægge hvad VR egentlig er.
VR er brugen af computerteknologi samt visuelle effekter. Målet er at snyde brugeren til at tro, at han/hun er et andet sted. Man vil med VR, udskifte virkeligheden med noget andet, i stedet for at gøre virkeligheden “bedre”. Dette sker med Visuelle effekter, lydeffekter og hoved-“tracking” som gør at du som bruger kan “se” rundt i omgivelserne du er i, og i nogle tilfælde kan du også bevæge dig rundt.
Google Cardboard:
Google Cardboard er den billigste måde at få foden indenfor i VR verdenen. “Brillerne” som jeg vil vælge at kalde dem, er designet til at virker med nærmest alle nyere telefoner. Samtidig kan de købes for omkring 20$, der svarer til 120kr.
“Brillen” er lavet af pap, og passer til en hel del forskellige nyere telefoner, men oplevelsen kan varier alt efter hvor godt brillen passer med den telefon du har.
Der er mange modeller som varierer i både kvalitet, farve og størrelse. Google har endda udgivet en liste med de officielle “briller” som google selv understøtter.
Cardboard VR oplevelsen siges at skulle være god til nogle ting såsom at kunne tage egne billeder, og opleve dem i VR med “brillerne” på. Men at sammenligne Cardboard modellen med f.eks Samsungs VR brille ville være uretfærdigt da de ikke kun er i to forskellige prisklasser, men også to forskellige kvalitetsklasser. Google Cardboard er dog en god måde at få foden indenfor i VR teknologiverdenen, og ikke for dyrt hvis du vil se om det er noget for dig.
Samsung Gear VR:
Til at starte op med, skal du købe eller eje en Galaxy Note 5, Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, Galaxy S6 Edge+ eller S7 og S7 Edge.
I nogle tilfælde følger der et eksemplar af Gear VR med, eller skal du ud og investere i det, og det kan fås til cirka 100$ der svarer til 600kr.
Gear VR er et fedt produkt, men det er lavet af Oculus og Samsung for at sælge Samsung telefoner. Det virker kun med de ovennævnte telefoner.
Du kan med Gear VR streame Netflix film i en omverden som skal forestille et bjerglandskab. Oveni dette så er selve “hoved-tracking” systemet optimeret vildt meget på Gear VR så det virker meget bedre. Det skulle være en surrealistisk oplevelse at bevæge sig rundt med disse “briller” på hovedet.
Det største minus er dog at Samsug lige nu kun kan opretholde batteri i et par timer imens man er igang med sin VR oplevelse.
Oculus Rift:
For at kunne Bruge Oculus Rift skal du have en PC som kan køre programmet, og 600$, omkring 3600kr.
Med Oculus Rift tager du dit første rigtige skridt ind i VR verdenen. Det er den mest supportede hardware man kan få med over 100 spil, deriblandt Minecraft som vil blive udgivet til Oculus Rift i 2016.
De 3600kr er dog ikke det eneste du skal have på kistebunden for at kunne bruge culus Rift. Du skal også have en “High-end” computer som kan trække det hele. Det kan nemt komme op i et par tusinde kroner.
For den langt højere pris får du så til gengæld også en oplevelse som på så mange måder er afrundet og bedre end hvad de andre produkter kan tilbyde.
Oculus tilbyder samtidig med deres VR gear, noget de kalder Oculus ready computers, som er computere, specialbygget med de specs og kræfter som det kræver for at trække Oculus Rift optimalt. Dermed garanterer de, at hvis du køber begge dele, så får du en fantastisk oplevelse ud af det.
HTC Vive:
HTC Vive VR vil koste dig omkring 800$, det svarer til cirka 5000kr.
Vive er meget det samme som Oculus Rift. De tilbyder det samme, bortset fra at HTC Vive VR tilbyder noget de kalder Lighthouse Technology.
Det er to sensorer som placeres i hjørnerne af det rum som du befinder dig i. Det hjælper til at gøre hele VR oplevelsen helt unik. Det betyder, at du i virkeligheden skalkunne dedikere et helt rum til din VR oplevelse, og det er nok ikke alle som har den plads.
Playstation VR:
Playstation VR koster omkring 350$ cirka 2100kr. Det er den brille som er nemmest at bruge med rigtige briller nedenunder, og det er konfigureret til én konsol nemlig PS4. en PS4 er betydelig nemmere at kunne skaffe end en high-end PC og det vil måske være interessant for mange gamere. Derudover så skulle oplevelsen være helt fantastisk
I forhold til Playstation VR, er der en stor nyhed på vej. Det rygtes at PS4.5 er på vej i den nærmeste fremtid. Læs mere her