HVAD ER MUSEARM OG HVORDAN UNDGÅR DU DET?

Er du bekendt med computeren, så er du sikkert også bekendt med begrebet ‘musearm’. Lidelsen er en værre son of a bitch, og hvis du ikke har helt styr på den, så går vi igennem den herunder. Den er på sin vis fejlplaceret, eftersom det ikke rigtig er en guide, og jo, jeg kunne godt give jer en guide, så i kan anskaffe jer en musearm, men det er ikke særlig sjovt, så vi laver i stedet en kort redegørelse og “how to”, så du har styr på hvad du skal gøre, for at undgå en musearm.

Hvad er en musearm?

En musearm er en skadetilstand, som typisk opstår hvis du er alt for meget ved computeren. Det skal dog ikke forstås ved at du skal skrotte din tid ved computeren, for hvis du ikke sidder komfortabelt ved din computer, så står musearmen bag døren og venter på at du åbner den. Lidt længere nede går jeg igennem, hvordan du forebygger en musearm, så du ikke behøver at skrabe 2 timer af dit computerforbrug.
musearm

Symptomerne til en musearm kan kendes ved smerter i skulder, arm, håndled og hånden – ofte får du også nakkesmerter i sammenhæng med en musearm.

Det er selvfølgelig klart at problemer som disse opstår, eftersom vi først er begyndt at tilbringe vores tid ved computeren efter industrialiseringen, og vores kroppe er ikke bygget til at sidde ved en computer hele dagen. Desværre.

Det er simpelthen i forbindelse med musearbejde, at dine nerver til hånden kommer i klemme, og på denne måde opstår den såkaldte musearm – det er vigtigt, at man tænker over at sidde ergonomisk og komfortabelt ved sin computer.

Hvis du ikke oplever decideret smerter i håndleddet, men nærmere muskelsmerter i skuldre, overarm eller underarm, kan det dog være, at du blot sidder og spænder i musklerne i længere perioder – f.eks. hvis du ikke har armlæn til din kontorstol. Hvis man sidder og spænder musklerne i lange perioder af gangen, bliver ens blodcirkulation hæmmet og det medfører smerter.

Undgå musearm

Ja, så kom vi til den gode del. Hvordan undgår og forebygger du en musearm, så du ikke behøver at tage dig til håndleddet efter arbejdsperioder á 20 minutter?

Det kommer selvfølgelig an på graden af din musearm. Hvis dine smerter er rigtig alvorlige, kan det være at der er opstået senebetændelse i din underarm, og dertil skal der følges de retningslinjer som der nu ellers findes for senebetændelse. (Primært at holde det ramte sted i ro og gå til fysioterapi)

Hvis du blot har forstadiet til musearm, men stadigvæk har oplevet et par af symptomerne, så kan du hurtigt komme igang med at forebygge det ved at foretage en masse ergonomiske tiltag.

Du kan f.eks.

  • Støtte under håndleddene – man skal huske på, at musearm er en arbejdsskade som opstår i følge af for lang tid ved computeren, og det betyder som regel, at den individuelle person sidder ved computeren ofte, og muligvis lever af dette. Personen kommer selvfølgelig til at sidde ved computeren fremover, for at beholde sit job, og derfor skal man gøre alt for at støtte og behandle sin musearm på bedste vis.
  • Brug en musemåtte – det gør det mindre stressende for dit håndled, og du aktiverer langt mindre muskler ved at lade dit håndled hvile på noget blødt. Desuden findes der gaming musemåtter, som har taget højde for diverse håndledsskader.
  • Anvend tastaturgenveje – dette er nok den bedste mulighed for at lade musearmen hvile. De fleste personer anvender nok 20% tastatur og 80% mus, når de bare stillesidder ved computeren, selvom det egentlig burde være 40-60. Lær de forskellige tastaturgenveje, så i kan bevæge jer rundt på internettet, uden at skulle flytte musen fra hjørne til hjørne konstant.image-106
  • Få dig en ergonomisk mus. Eftersom dette er en gaming blog, så er der selvfølgelig stor sandsynlighed for at du både har en musearm, OG du spiller computerspil ved siden af.
    Mit bedste råd er at anskaffe dig en ergonomisk mus, så din hånd ligger ordentlig på musen og derved afstresser dit håndled.
    Razer DeathAdder RESPAWN gaming musen kan klart anbefales til dette formål!
  • Variér din arbejdsmetode. Prøv at rejse dig op og gå rundt engang imellem, så du formindsker dit brug af computeren, uden dog at “forlade” computeren. Du kan eventuelt gøre det lettere for dig selv, ved at betragte din “rejse-op-og-gå-tur” som en belønning, efter du f.eks. har færdiggjort en artikel (you know i’ll do it).

Dette var lige mine tips. Hvis du dog har en musearm i en ekstrem grad, så anbefaler jeg at du anvender netdoktor, for at finde ud af mere om lidelsen og få behandling for det.