Er du interesseret i at male figurer og har du en gamergruppe, hvor I spiller D&D, Warhammer, Gloomhaven eller lignende spil, med fede figurer der trænger til at udstråle farverige nye toner frem?
Denne artikel er rettet mod brætspilleren/den interesserede, der ønsker at begynde at male figurer som en hobby.
Hertil vil jeg give det første råd:
Tag dig god tid i ro og mag.
Det at male figurer kan tage lang tid (alt efter ønsket resultat) og kan hurtigt virke uoverskueligt, så snart du får øje på listen over to-do-things. Det hjælper derfor at tage et skridt ad gangen. På den måde vil du hurtigt kunne forstå processen. Tag det roligt, for du kan ikke gøre noget forkert og undervejs kan det blive nemt at rette op på eventuelle fejltagelser og du vil måske mikse processen. Malehobbyen er også et rigtig godt udgangspunkt, hvis du ønsker at gå lidt ned i tempo fra en travl hverdag med lektier, arbejde og overvejelser.
Derfor; skab dig et hobbyhjørne, eller hvor end du i ro og mag kan sidde og male, mens du evt. lytter til podcast, musik eller føler dig social, alt efter hvad du føler dig mest tryg ved.
I begyndelsen kan du se mange youtubevideoer og billeder af andres figurer. Det kan være en god ide for at få et indblik i hvilke metoder du kan bruge. Men pas på med at bruge for meget tid på det, i stedet for at øve dig på dine egne evner. De færreste figurmalere (vi snakker mindre end 0.01% – er jeg næsten 99,99% sikker på) kan skabe en 1 til 1 der ligner professionelle kreationer. Derfor: find din egen styrke og motivation i at male: Er det for at få en ny hobby, hurtigt male en masse figurer klar til kamp, for at øve dig eller andet?
Når du maler bestemmer du selv tempo, mål og forudsætninger.
Lad os starte..
Valg af malingdistributør: Games workshop udgiver Citadel malinger, der koster lidt mere end eksempelvis Vallejo eller Army Warpaints. Alle tre firmaer har fantastiske malinger til rådighed.
Jeg kan anbefale at finde samlede bokse af malinger, så du derved sparer penge.
Redskaber:
Det skal du købe:
– Den ønskede figur(er).
– Pensler: En mikro-makro pensel til detaljer, en middel og stor line pensel, samt en drybrush pensel.
– Maling: Evt. køb en samlet pakke med mange forskellige farver (det er billigere i starten og du er godt dækket ind), for senere hen at købe individuelle bøtter, når du føler du mangler.
– Washes: Jeg kan virkelig anbefale Games Workshops ”Nuln Oil” og ”Agrax Earthshade” (god til hudfarve) til at begynde med. Army Warpaints har også nogle gode washes i mindre bøtter. Jeg har ikke prøvet Vallejo’s washes.
– Primer: Sort, hvid eller begge dele (se Zenithal Highlight senere i artiklen)
– Matt Varnish: Vigtigt det er Matt og ikke Glossy.
– Glue: Både plastic og superglue.
Det skal du finde derhjemme:
– Kop/glas vand til at dyppe penslerne i vand (aldrig sæt penslerne i glasset, da det bøjer dem!)
– Køkkenrulle (til at tørre pensler)
– Aviser som underlag
– Lille flad plastikæske med låg til at lave wet-pallette.
– Universalklud til wet-pallette.
– Madpapir til wet-pallette.
– Lampe
– Hobbykniv
Ekstra, ikke nødvendigt:
– Figurholder (du kan også lave en selv, med en vinprop og elefantsnot)
– Glossy varnish i bøtte, ikke i spraydåse.
– Græs, sten osv. Til basing.
Kunsten at male (ingen forkert teknik):
Der findes ingen forkert teknik at male på, men rækkefølgen kan være behjælpelig til at forstå mekanismer. De inkluderede stadier i artiklen har for mig været til stor hjælp, og jeg bruger den ofte, når jeg ikke føler jeg skal bruge mere avancerede teknikker såsom blending og når jeg gerne vil være “hurtigt” færdig.
Hvis du ønsker at blande din maling og kreere dine egne nye farver, kan jeg anbefale at gå i billedkunst-humør og sætte dig ind i farvepaletten (google is your friend).
Stadierne:
Lad os kigge hurtigt på stadierne.
Figurerne brugt i denne tutorial er fra spillet Kingdom Death: Monster.
- Skab en arbejdsplads (et rum, hjørne, eller andet)
- Fjern plastikmolds
- (Glue)
- Basing
- Prime (Zenithal higlight)
- Basic paints
- Oil (slut/færdig?)
- Highlights
- Ekstra detaljer
- Varnish (beskyttelse)
- Ekstra Basing (græs, gloss ?)
Skab en arbejdsplads:
De sidste 3,5 år har jeg malet over 1400 figurer i alle størrelser og hver eneste figur giver mig en følelse af at jeg har opnået et fedt resultat, selvom ikke hver eneste ser lige godt ud. Arbejdspladsen hjælper med at skabe roen og lysten, og det er derfor vigtigt du finder pladsen der passer dig.
Wet-palletten (billede 01-05): Wet-palletten hjælper med at få malingen til at holde længere (flere uger) og derved også gøre det lettere ved at blande farver (billede 08). Lav evt din egen wet-pallette ved at finde en lille æske og følg proceduren fra billederne. Når du skal hælde vand i, vend da bunden i vejret i vasken og skrab bunden, så der ikke danner sig buler, som kan gøre det svært at kontrollere malingen.
Fjern plastikmolds:
Plastiklinjer, der ikke er en del af figurens detaljer, fra da figuren blev produceret. Brug en hobbykniv, til forsigtigt at fjerne dem. Ofte vasker hobbyister figuren efterfølgende med vand, sæbe og en mild tandbørste for at fjerne molds som har sneget sig ind i revner på figuren.
Glue:
Brug plastic glue til at lime plastikfiguren sammen. Hvis det er muligt, da gør det udenfor eller med maske. Plastic glue smelter plastikken på figuren, så vær forsigtig med ikke at ramme forkert, da det kan ødelægge detaljer.
Super glue bruger vi til basing materialer.
Basing:
Først skal du samle din figur (hvis den ikke er preassembled). Tjek om de forskellige dele passer ved at prøve uden lim først og følg vejledningerne til figuren som fulgte med.
Prime:
Jeg kan anbefale en af to måder at prime på (udenfor, med engangshandsker, evt. maske og papkasse til at tage imod spild, så din terrasse ikke bliver sort):
Basic prime: Spray med en sort, grå eller hvid (jeg anbefaler hvid, da figurens detaljer bliver lidt tydeligere). Det kan være du ønsker en rigtig ond, mørk stemning med sort primer ?
På billede 09 og 10 har jeg brugt hvid primer.
Zenithal highlight: Denne effektive teknik bruges ofte i forbindelse med at skabe nemme skygger. Start med at prime din figur helt sort. Når figuren er tør, da spray forsigtigt/let med hvid primer fra oven. Da vil figuren være sort, med hvid overflader. Det skaber en fornemmelse af at der kommer lys fra oven, efter vi har malet figuren (hvis du tynder din maling med vand, som beskrives ved næste trin).
Malestadiet:
Et tip, som gør at du kan nå langt er:”Thin down your paints”. Når du får maling direkte fra bøtten, kan den være meget tyk. Tykkelsen kan potentielt skjule detaljer på din figur og være vanskelig at håndtere. Derfor er det en god ide først at dyppe din pensel i lidt vand og blande det med malingen, når det ligger i wet-paletten. Start med en smule vand og find en god balance. Pas på med ikke at bruge for meget vand. Det tager tid at finde den rigtige balance.
Basic Paint
Start med lette penselstrøg (billede 11 og 12) og være opmærksom på at det kan være nødvendigt med 2 eller 3 lag af en farve efter at forrige lag er tørt (billede 13). Læg mærke til at jeg maler begge figurer med en farve ad gangen. Det kan være brugbart hvis du står med 10 space marines eller orks (batch painting) og det skal gå stærkt. Men pas på med at male for mange da din motivation risikerer at dale pga. gentagne bevægelser!!
Bagefter maler jeg tøjet (billede 14) og herefter de mindre elementer (billede 15-16).
Lampen bygger du op fra ydersiden og bevæger dig indad med lysere farver. Tænk på flammen fra et lys (billede 17-18).
Derefter maler jeg våbnene med metal og kobber-farver (billede 19-20).
Til sidst bruger jeg en texture paint, som bruges på figurens base. Texturen laver små “sten”, som senere hjælper med til at fremhæve detaljer på basen (billede 21-22).
Oil/Ink/Wash
Brug en stor, kraftig pensel til at dyppe ned i bøtten og over i låget fra æsken eller andet sted, hvor du har mulighed for at koncentrere malingen. Dyp få dråber over og en smule vand. Brug soft tones til huden og basen, og brug nuln oil til resten af figuren (billede 23-27). I princippet kan du sagtens stoppe her og male kanten af basen og springe direkte til Varnish. Hvis du ønsker at tage skridtet videre bevæger vi os over til highlighting.
Highlighting
Tip skintones (billede 28-29): Hudfarve på figurer kan være frustrerende at male, da de enten bliver for blege og livløse eller for røde. Tag dig tid. Brug din egen hud som reference og prøv at arbejde dig opad (fra skygge til highlight) med farverne. Begynd ved at male de spidse kanter. Overflader er de sværeste at highligte uden at det ser ud som om at du bruger en markant anden farve (i disse situationer virker blending rigtig godt).
Et godt eksempel på highligting kan ses når du maler spidserne fra kappen med eksempelvis Skeleton bone eller beige (billede 30-32). Brug kanten af penslen og brug lette strøj hen ad kanterne, for at fremhæve kappens dynamik. Sammen med skyggerne bliver det lettere at se hvad figuren forestiller på afstand.
Det næste skridt er drybrushing (brug en pensel eksempelvis som på billede 33). Her skal du ikke bruge vand. Dyp penslen let i malingen (en lys beige) og fjern malingen igen på en klud til du næsten ikke ser mere maling tilbage på penslen. Derefter børster du over basen. På den måde fanger penslen de fremhævede områder (billede 34).
Til sidst highligtes håret med en lysere farve af grundfarven (billede 35), våbnene (en hvid farve på kanten) og de brune snore.
Ekstra/små detaljer
Put en smule mere vand på penslen til at male det hvide i øjnene (billede 36). Når det er tørret ud, da brug din mest spidse pensel til at male pupillerne med sort (billede 37). Tag dig tid til at finde den rigtige balance med vand.
Brug evt. også den sorte farve (eller en anden) i kanten af basen.
Nu er vi færdige med at male og skal til de sidste skridt i processen (billede 38).
Varnish/lak
Inden vi sprayer med varnish, lim med super glue på enkelte spots på basen og spred de små sten ud over basen. Grunden til at vi skal gøre det inden vi sprayer varnish, er at varnish fjerner limens glans, så stenene ikke ser ud som om de er vandet.
Finishing touches
Til sidst bruges super glue til at lime nogle buske på basen, for at skabe ekstra dynamik til figuren (billede 39).
Og så har vi et sæt færdige figurer (billede 40-41).