Vælg dine høretelefoner med omtanke

Det er ikke lige meget hvad du bruger når du skal snakke med vennerne eller have lyden med i mens du spiller. Du risikere at få høreproblemer hvis du vælger forkert.

De små in-ear-høretelefoner bliver hovedsageligt brugt i forbindelse med løb, cykling eller anden sport. Høretelefonerne er nemlig lette, lyd isolerende og fylder minimalt. Det er også grunden til at de bliver brugt ved LAN begivenheder eller lignende. Af gamere bliver in-ear høretelefonerne oftest brugt når man er på farten, da de er nemmere at have med i tasken og kan få i en kvalitet som matcher mange hørebøffer.

In-ear høretelefonerner presses ind i ørerne som var de ørepropper, og det kan give problemer, fortæller speciallæge i øre-næse-halskirugi, Morten Friis. Når man bruger de små høretelefoner blokere man øregangen, og stopper den process som normalt skaffer os af med ørevoks. Ud over at blokkere øret, kan de in-ear høretelfonerne også skubbe ørevoks længere ind i øret hvor det til sidst kan sætte sig som en prop. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at få en læge til at fjerne proppen af ørevoks.

Klinikchef, Morten Klokker, fortæller at propper af øvevoks ikke er det eneste problem som kan følge med de små høretelefoner. Mads Klokker udtaler sig: Oplever man at få små sår eller hævelse i øregangen, bør man holde en pause fra at bruge dem. Og den pause bør egentlig vare noget tid, for har man fået en ridse i øregangen, er det en direkte port for bakterier, som kan gå hen og blive rigtig ubehageligt.

Hvis du ofte bruger in-ear-høretelefoner bør du være opmærksom på følgende:

  • At du risikere at danne en ørevoks prop, som i sidste ende skal fjernes af din læge.
  • Symptomerne her kan være tegn på dannelse af øvevoks prop:
  • Kløe i øregangen
  • Smerter i ørerne
  • Propfornemmelse i øret
  • Nedsat hørelse
  • Tinitus og/eller svimmelhed