Gaming og velvære – Få hjælp her

At game er en fantastisk ting. Man får en masse fede historier og oplevelser, som man kan dele med vennerne og som man husker længe efter. Men hvis man ikke passer på sig selv, så er de gode oplevelser ikke det eneste som man kan mærke længe efter. Ved overdreven gaming og de mange dårlige vaner, der ofte følger med det, er man i risikogruppen for at få livsstilssygdomme, forskellige ryglidelser og meget mere.

Så pas på din krop når du gamer. Det ville være en frygtelig skam, hvis noget så lækkert som gaming skulle ende med at ødelægge ens helbred. Mange gamere er i tidens løb blevet dovne og overvægtige, fordi de har negligeret deres sundhed, og det er lige netop det som vi vil forsøge at forhindre her. Herunder finder du en række gode råd til, hvordan man holder sig sund og rask, uden at det skal gå ud over ens gaming.

Lyt til din krop

Det er altid vigtigt at man tager sig af sin krop, uanset om man er gamer eller ej. Men lige gamere har desværre en tendens til at tillægge sig en del dårlige vaner, da de dårlige vaner ofte er de hyggeligste. Men lige netop derfor er det så vigtigt, at man lytter til sin krop og sørger for at reagere på dens signaler. Det gælder især når det kommer til søvnvaner.

Mange gamere spiller primært om aftenen og natten, hvilket kan være hyggeligt nok, men det er noget der kan ødelægge ens døgnrytme. Det kan nemt blive et problem, da undersøgelser viser at folk med natarbejde er mere tilbøjelige til sygdom og psykiske problemer. Man kan helt sikkert sige, at man er i samme risikogruppe, hvis man sidder oppe hele natten og spiller.

Derudover er det vigtigt at man passer på sin ryg ved at benytte en ordentlig ergonomisk stol, for slet ikke at tale om at bord, skræm og tilbehør alt sammen skal indstille rigtigt. Ellers kan man ende med slemme smerter i muskler og led.

Hold dig fysisk aktiv

Gaming kan være Ganske sundt for ens hjerne og mentale helbred, da man bliver stimuleret og udfordret. Det sammen kan desværre ikke siges om ens krop, der sidder i en statisk position, ofte i mange timer uden ophold. Man behøver vist ikke være læge for at vide, at det er en meget dårlig ide. Så derfor skal man sørge for at være fysisk aktiv når man gamer meget.

Lad os først og fremmest slå fast, at det ikke gælder som fysisk aktiv at bevæge ens musearm. Gå en god nu og da eller meld dig sågar ind i et fitnesscenter. Hold din krop ved lige og du vil hurtigt opleve, at det faktisk kan have en positiv indvirkning på dine gaming-skills også. Når ens krop er sund, fungerer ens hjerne også bedre. Man bliver skarpere og er i stand til at reagere hurtigere, hvilket kan være altafgørende i visse titler på markedet.

Svigt ikke dine forpligtelser

Et problem man ofte har oplevet med folk, der gamer rigtigt meget er, at de begynder at svigte deres forpligtelser. Det starter ofte med, at man lige springer den der aflevering over i skolen. Eller måske pjækker man en enkelt dag, fordi man spillede til klokken 4 om morgenen. Det er desværre en glidebane, som hurtigt kan lede til katastrofe. Skole er måske kun starten, men efterhånden begynder det måske også at gå ud over venner og familie. Oftere og oftere melder man afbud til et arrangement fordi man skal på raid eller lignende, og det er virkelig en skidt udvikling.

Man kan også svigte sin forpligtelser overfor sig selv, da det ofte er ens personlige hygiejne eller madvaner, der lider det største slag. Vær derfor meget opmærksom på dette, da det er nemt at undgå. Man skal blot sørge for at bevare sin ansvarlighed.

Undgå junkfood

Det her er en af de virkelig svære, for hvis der er noget, som går godt i spænd med gaming, så er det energidrikke, sodavand og masser af guf. Hvad ville et LAN-party være uden pizza, kage og chips? Kedeligt. Men netop fordi det er så hyggeligt er det også vigtigt, at man er meget opmærksom på at man spiser sundt.

Hvis man har spillet nonstop i 6 timer, så er det kun naturligt at man begynder at blive lidt sulten. Hvis klokken er mange og man ikke lige magter at skulle lave mad, så er det uhyggeligt nem at bestille en pizza eller finde noget hurtigt i frysedisken. Men det er lige netop her de usunde madvaner virkelig slår igennem. Undgå dem så vidt muligt og hvis du alligevel falder i, så husk at spise ekstrasundt næste dag.

Motion er også med til at gøre din appetit på usunde madvarer mindre, så hvis du er fysik aktiv, vil det hjælpe dig med at undgå junkfood. Lav en mad- og indkøbsplan og sørg for at overholde den.

Vælg spil, der kræver aktivitet

Langt de fleste spil spilles med bagdelen i sædet. Men der er stadig ting man kan gøre for at holde sig i gang. Spil, der ikke kræver den største nøjagtighed og lynhurtige bevægelser kan med fordel spilles stående. I hvert fald i perioder. At fås trukket ryggen, benene og nakkemusklerne nu og da er meget sundt, og så føles det bare fantastisk.

Du kan også kaste dig ud i VR-spil, der typisk spilles stående. Det er måske ikke den store motion, men så længe man ikke sidder ned er det en fordel.

Du skal holde hele livet

Det er sjældent sjovt at blive konfronteret med sine usunde vaner, men man skal jo gerne holde længe og det gør man altså bedst, hvis man holder sig sund. Sunde madvaner, motion og en god døgnrytme er vigtige for gamere. Dertil kommer det ergonomiske udstyr, der skal sikre at man ikke får skader i led og sener. Hvis du sørger for at være opmærksom på disse ting, så vil du kunne holde dig sund selvom du gamer meget.