En ordentlig Gamer Mus er det direkte bindeled mellem dig og udfaldet af in-game aktiviteten.
Har du en dårlig Gamer Mus, er du garanteret et tab i det lange løb. Teknologien indenfor Gamer Mus har rykket sig rigtig langt indenfor få år, og du kan stort set finde en Gaming Mus der lever op til alle krav, du end måtte have.

Skal din mus være optisk, laser, kuglemus (ha-ha), trådløs, funktionel, fancy, ergonomisk eller noget helt andet? Der er efterhånden lavet utallige varianter af alle slags mus, så du kan finde en specialbygget Gaming Mus hvad enten du spiller Counter-Strike, World of Warcraft, Diablo, League of Legends osv.

Indenfor gaming verden, bliver man ofte bombarderet med forskellige produkter fra diverse producenters fine markedsførings afdelinger, så derfor kan det naturligvis være svært at vælge hvilken mus man skal vælge.

Eksempler på Gaming Muse

Razer Naga Hex MOBA/Action-RPG Gaming Mus

razer-naga-hex-moba-action-rpg-gaming-mus

SpeedLink DECUS Limited Edition Gamer Mus

speedlink-decus-limited-edition-gamer-mus

ROCCAT Kone XTD Gaming Mus

ROCCAT Kone XTD Gaming Mus

Razer Naga Hex MOBA/Action-RPG Gaming Mus

Razer Ouroboros Elite Wireless Gaming Mouse

Udtryk indenfor gaming mus

I denne guide vil vi gå igennem det hele – herunder udtryk såsom DPI, acceleration, responstid og liftoff distance. Vil du ikke læse mere om disse punkter, kan du selvfølgelig bare springe kapitlet over.

I guiden vil jeg gennemgå:

 • Diverse udtryk (DPI, acceleration, osv.)
 • Trådløs eller kabel?
 • Skal musen være laser eller optisk?
 • Grebstyper og eksempler
 • Gamer mus til venstrehåndet personer
 • Eksempler på Gamer Mus
 • Eksempel på en Billig Gamer Mus
 • Konklusion

Diverse Gamer Mus Udtryk

DPI

DPI står for ‘Dots Per Inch’, og denne lille forkortelse beskriver hvor følsom sensoren i en mus er. Når du bevæger din hånd og samtidig musen, registrerer den hvor langt du har bevæget musen og arrangere din musemarkør på skærmen ligeledes.

Jo højere DPI du har, jo mindre bevægelse skal der anvendes for at flytte markøren den samme afstand. Senere i guiden kommer jeg ind på hvordan en DPI ligger normalt, og hvordan den gerne skal ligge for gamere.

Mange af de nye gamer muse har “profiler” indbygget i deres software som gør at du helt selv kan styre hvor høj DPI’en skal ligge på.

En høj DPI kan være en stor fordel i et FPS spil, da det er begrænset hvor meget skal du skal bevæge musen rundt, hvorimod i et strategi spil gør det ikke ikke noget at musen bevæger sig lidt hurtigere.

En DPI på omkring de 2400 plejer at være helt fint, så kan du altid justere det så det passer helt til dig selv.

Acceleration

Muse acceleration er meget en smagssag.
Det gør at du kan kontrollere hvor meget musen skal bevæge sig i forhold til hvor meget du bevæger musen.
Så smider du Accelerationen helt op, så skal du stort set ikke bevæge musen før at den er på den anden side af skærmen.

Mange foretrækker en Acceleration som er meget lav i skydespil, da det er utroligt svært at ramme plet med en mus som har en høj Acceleration, da du mister kontrollen over musen.
Men der er dog nogle som foretrækker det.

Du kan tit og ofte styrer Accelerationen direkte på musen, eller inde i de forskellige spil.

Det nyeste er at du kan styrer din Acceleration både vandret og lodret på de nyeste muse, som gør at du måske gerne ved have musen til at være hurtig når du bevæger den til siderne, men når du bevæger musen op og ned skal det gå langsomt.

Liftoff distance

Liftoff distancen bestemmer desværre ikke hvor højt din mus kan svæve. Derimod beskriver det afstanden mellem bunden af musen og overfladen af musemåtten, hvor din mus stadig registrere bevægelser.

Hvis du har en høj liftoff distance, så kan du løfte din mus over musemåtten og stadigvæk registrere bevægelser, hvorimod en lav liftoff distance måske stopper med at registrere bevægelser efter den er løftet 4 mm over overfladen.

De fleste gamere spiller med en lav sensitivitet, og derfor rykker de også musen rigtig meget rundt, hvor en høj liftoff distance ville registrere hvert løft som værende en bevægelse, og det ville være katastrofalt.

Tilslutning

Der er begyndt at komme muse med HI-Speed USB, hvorimod de fleste er med USB 2.0.
Det nyeste er nu med guldbelagte USB stik.

Vores råd er:
Det er fuldstændig ligegyldigt!

Jeg har endnu ikke hørt nogle som har oplevet af der er forskel på de forskellige tilslutninger.

Responstid

Som også nævnt i min gamer skærm guide, så er responstid uhyre vigtigt indenfor gaming, hvadenten det er til visuelt eller sensitiv bevægelse. Jo lavere din responstid på musen er, jo mere flydende og præcis bevægelse får din mus. Og ja, så siger navnet jo også sig selv – en lavere responstid udfører en given aktion hurtigere, end hvis du havde en højere responstid.

Hvad skal man kigge efter?

 Er du helt ny indenfor gaming udstyr, så kan det være svært at overskue det hele. Det hele virker som volapyk, og termer som DPI lyder som en by i Rusland. (Forhåbentlig ikke længere, eftersom jeg lige har forklaret det ovenover)

I følgende afsnit vil jeg gå dybere i det teknologiske aspekt, og bl.a. afgøre hvilken DPI er den rette for dig, og dertil hvilken gamer mus du skal søge hen i retning af.

I kan også tage et kig på vores sektion med et udvalg af anbefalelsesværdige gaming muse.

Juster din DPI så den passer perfekt

Er du en spiller med høj sensitivtet, så kan det være anbefalet at have en dpi højere end 1600. Hvis du derimod er vant til at kaste musen rundt på musemåtten, fordi du er en lav sensitivtet gamer, så vælg en mus der har mellem 100 og 1500 dpi. Der er ingen grund til at du køber en mus med mange dpi, hvis du ikke kommer til at anvende dem.

De fleste professionelle spiller med en DPI på 400 (Indenfor Counter-Strike)

Skal min gamer mus være trådløs eller med kabel?

Real Madrid vs. Barcelona, Fck vs. Brøndby – stort set det samme spørgsmål. Et spørgsmål der altid vil være derude, og teknologien har rykket sig så meget, at det nærmest kun er personlige præferencer der afgør dette punkt. Hvis du er casual gamer, og arbejder ved din computer, kan det være lækkert med en trådløs, fordi du undgår rod med kawired-vs-cableblerne – men du kan selvfølgelig bare købe en ledningsholder.

På min arbejds computer bruger jeg trådløs mus, da jeg synes at det er rart når man sidder og arbejder, men på min private computer har jeg efter mange år skiftet min gamle trådløse mus ud med en kabel mus.
Det jeg er mest glad for er mere at den ikke går død for strøm midt inde i et spil, det bare for død irriterende.
Og hvis du er den ultimative gamer, så vil du også mærke at der er mindre responstid på musen som gør at den reagere nogle få milisekunder langsommere end med kabel muse, og selvom at det ikke er meget kan det stadig mærkes hvis du spiller meget hardcore.

Trådløse Gamer Mus

Trådløs betyder, at man er afhængig af signalet mellem mus og adaptor. Med trådløs følger der også en kort forsinkelse, og selvom den stort set er udryddet som teknologien har rykket sig, så kan man stadig ikke lade sin gaming være op til tilfældigheder, og man kan overhovedet ikke tillade, at udfaldet af spillet bliver afgjort af hvorvidt ens signal holder eller ikke holder.

Læs mere om trådløse Gamer muse her

Gamer mus med Kabel

Men der er selvfølgelig også nogle ekstra fordele ved at kører med Kabel. En af de fedeste ting ved at kører med kabel, er at du slipper for batterier og ikke mindst irritationen ved at sidde i et spil og så løber din Mus tør for strøm? Det sker sjældent, men tro mig – De 3 gange om året at det sker, er nok til at skifte!

Læs mere om Gamer mus med Kabel her.

Optisk eller laser?

Endnu et “enten eller” spørgsmål, og det er efterhånden også op til præferencer her. Mange sværger på at laser er det bedst, mens andre gør det samme ved optisk. Jeg ville personligt ikke hæfte mig selv til det ene eller det andet, men i stedet fokusere på at indstille min gamer mus til den rette DPI.

En lasermus kan nå DPI niveauer helt op til 6400, mens den optisk mus har en grænse omkring 2000 DPI. Hvad man dog skulle helt deroppe i DPI, skal jeg ikke kunne svare på – der findes mange syge mennesker derude.

Har i endnu ikke forstået min pointe, selvom den er ret tydelig, så er det, at du ikke længere kan sammenligne laser og optisk sensor med hinanden – der er rigtig mange andre, og endnu vigtigere, faktorer der spiller ind.

Med eller uden makro knapper?

Det kommer helt an på hvilket spil du spiller. For et par år siden, blev der udviklet gamer muse med 2 knapper – i kender dem nok som “Frem” og “Tilbage” – men idéen med disse knapper var, at man kunne binde dem til forskellige funktioner, så du kunne bruge knapperne in-game såvel som uden for spillet.

Idag er sagen noget helt andet – der er ikke rigtig nogen umiddelbar møde mellem titanterne længere, og enten har nyere muse ingen knapper, og ellers har de omtrent en million knapper.

Hvis du f.eks. spiller World of Warcraft eller League of Legends eller et hvert andet MMO spil, så har du oftest mulighed for at binde dine spells til forskellige hotkeys – her kan du anvende dine knapper, så du har let mulighed for at kaste dine spells, uden at skulle trykke på endnu en knap på tastaturet. Se bl.a. Razer Naga, hvis i er interesseret i en mus med rigtig mange konfigurerbare knapper.

I skydespil derimod, har man ikke rigtig behov for at kaste spells, og man skifter våben på knapperne 1-5. Nogle anvender knapperne til f.eks. at skifte hen til et specielt våben, men oftest er de slet ikke anvendt – derfor ser du også at størstedelen af de professionelle anvender funktionelle og minimalistiske gamer muse, eftersom de ikke anvender knapperne.

Vægten

Image

Spiller du i gennemsnit 10 timer om dagen, så kan det være anbefalet med en let mus, så du ikke pludselig sidder med en irriterende musearm. Generelt anbefaler jeg letvægts gamer muse til de fleste, eftersom det hurtig bliver irriterende med en tung mus – især til gaming.

Her føler jeg ikke engang at jeg bliver nødt til at begrunde, eftersom det siger sig selv.

Nogle gamer muse kommer med en justerbar vægt, hvor du kan pille vægte af eller smide vægte i. Derved kan du tilpasse din mus fuldstændig til dine behov. Jeg vil dog hellere anbefale dig at vænne dig til en mus, for at opnå den magiske muscle memory.

Grebstyper

Der findes som udgangspunkt 3 grebstyper indenfor pc gaming. Du kan helt sikkert identificere dig med én, hvis ikke flere, af grebstyperne vist her i billedet til højre, som vi i øvrigt kan takke Razerzone for.

Lad os gennemgå dem én efter en.

Fingertip grip

Den hurtigste bevægelse i spillet opnås igennem denne grebstype. Den anses som værende en mellemting mellem palm og grip, og som man kan se på illustrationen, så ligner den jo claw grip, blot med “udstrakte” fingre.

De fleste anvender af denne grebstype, bruger deres håndled, når de skal bevæge musen, og eftersom din håndflade – heraf fingertip navnet – ikke er i berøring med musens overflade, kan du lave lynhurtige bevægelser med musen.

Anvendelsen af grebstypen giver en stor mængde stress på din hånd og håndled, og derfor skal man lige vænne sig til den, hvis man beslutter sig for at anvende grebstypen i fremtiden.

Det anbefales at man anvender en mindre mus, hvis man er anvender af fingertip grip – se en anbefalet mus her.

Du kan finde et eksempel på Fintip Grip her. 

Claw grip

Claw grip er også en meget anvendt grebstype, og som navnet antyder, så forestiller ens hånd en klo.

Her bevæger man musen ved at trække sine fingre til sig eller skubbe dem væk.

Man anvender typisk (hvis man er en person som kan skifte mellem grebstyper) denne grebstype, hvis man skal lave en hurtig reaktion eller et hurtigt skud, eftersom man blot skal trykke på musens knap med spidsen af sin finger, modsat f.eks. palm grip, hvor man skal trykke med hele sin pegefinger.

Man anvender primært sin arm, når man foretager musebevægelser i claw grip, og derfor bliver muscle memory uhyre vigtig. Men det er den jo altid.

Hvis du anvender claw grip, kan du finde en kvalificeret mus her

Palm grip

Palm grip er den mest anvendte grebstype. Grebstypen går ud på, at man hviler ens håndflade på musen, og kontrollen over musen opnås ved at man presser med tommelfingeren og en kombination af ringefinger og lillefinger, så man opnår 100% kontrol over musen.

Det ergonomiske design af en gamer mus er også designet ud fra denne grebstype, og det betyder også at det ergonomiske design er ‘enten-eller’, eftersom man ikke rigtig kan spille med en højrehånds ergonomisk mus med sin venstre hånd.

De fleste der anvender palm grip, anvender deres håndled i en cirkulør bevægelse til at bevæge sin mus.

Venstrehåndet gamer mus

Det er selvfølgelig ikke en hemmelighed, at du er screwet hvis du er venstrehåndet. Ikke blot dør du 5 år før os andre, men de store producenter anser jer som værende et minimal SteelSeries Sensei Wireless Gaming Mousesegment, og derfor kan det selvfølgelig ikke svare sig, at de begynder at lave udstyr udelukkende til venstrehåndet spillere.

(Som tiden er skredet frem, og deres overskud er blevet latterlig høje, har de selvfølgelig udviklet produkter til venstrehåndet spillere.)

Så er du en venstrehåndet gamer, har du 2 muligheder.

 1. Find en ergonomisk mus, hvis design er lavet specielt til venstrehåndet.
 2. Find en gamer mus der er lavet til begge hænder – et eksempel herpå kunne være den kendte SteelSeries Sensei, som ikke kun tiltaler begge hænder, men også er blandt verdens bedste gamer muse.

Gaming Mus - Bedst til prisen

Når vi snakker Gaming Muse, så er der utrolig stor pris forskel.

Problemet er at på grund af den store pris forskel, så er der også stor forskel på kvaliteten af de Gaming Muse, som du kan købe. Hvis du køber Gamer Mus til 300,- så får du også en “billig” mus, som dermed ikke holder i super lang tid og det kan hurtigt få en følelse af meget plastik i hånden.

Dermed ikke sagt, at du ikke kan bruge en billig Gamer Mus godt – Men bare vær opmærksom på kvaliteten og at især indenfor for Gamer Muse, har kvaliteten meget at sige.

speedlink-decus-limited-edition-gamer-mus

SpeedLink DECUS Limited Edition Gamer Mus

Speedlink DECUS er et rigtigt godt eksempel på en Gaming mus som er i den billige ende til en pris af 349,00 (Lige nu på tilbud til 299,00).

Men her får du en mus som har mange af de samme features, som high end musene har til en langt billigere pris.

 • Sejt udseende (6 forskellige farver)
 • Makro Editor
 • Forskellige profiler

Og meget mere. Men selvom at du får mange af de samme ting her, som du får med en dyrere Gamer Mus, skal du være opmærksom på at DECUS er meget let i det og kan føles meget “billig” i hånden. Men hvis du er helt okay med det, så er Speedlink DECUS helt sikkert et fortræffeligt valg.
Køb den her. 

Razer Naga Hex MOBA/Action-RPG Gaming Mus

Razer Naga er en helt klasse for sig selv!

Razer var en af de første i sin tid, som var ude med en Gaming Mus som har utallige markroer og som kunne tilpasses til ens behov.
Razer Naga Hex ligger i den lidt dyrere ende 799,- men du er også sikker på at få en high end Gaming Mus.

De gamle Naga mus er opbygget med utallige knapper på siden af musen, men med HEX har de lavet om på hele måden som man er vant til. Ved at lave 6 tommel-taster på siden af musen i en nøgle infrastruktur, har Razer gjort det muligt at reagere lynhurtigt og man har dermed mulighed for at reagere endnu hurtigere. Dette er især vigtigt i MOBA spil, som Naga er bygget primært til.
Køb den her. 

razer-naga-hex-moba-action-rpg-gaming-mus
roccat-nyth

ROCCAT Nyth MMO Gaming Mouse

Roccat Nyth er en af de sejeste Gaming muse, som vi nogensinde har testet. Roccat har skabt en mus som gør det muligt at ændre udseende på den løbende og opbygge den fuldstændig som du har lyst til. Dette gør Nyth til en af de mest ultimative Gamer Muse nogensinde.

Roccat Nyth er opbygget som mange af de samme MOBA muse, men forskellen er her at du har 2 primære valgmuligheder, som du ikke har hos andre. Og til en pris til 999,- er du sikret en Gamer Mus som kan holde i utrolig lang tid og virkelig god kvalitet.

Makro knapperne på venstre side kan du finjustere fuldstændig som du har lyst til, så du kan få din helt egen opsætning af makro knapper. Udover dette har du også mulighed for at udskifte højre side, så musen enten bliver større eller mindre. Dette er virkelig en cool mus, som giver dig utrolig meget for pengene.
Køb den her. 

About The Author

Hjemmeside Ansvarlig

Matias arbejder som IT koordinator og tidligere Hardcore World of Wacraft spiller. Igennem tiden har Matias spillet op til flere spil på et højere plan såsom: Dota, Counter Strike, World of Warcraft. Derfor er hans interessefelt helt sikkert MMO spil, men han holder sig heller ikke tilbage fra en god skydekamp - Indtil han mister sin tålmodighed. Matias er ejer af GabbleGaming.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.